Recepten
Pangafilet uit de oven
Bereidingstijd: 35 minuten
Aantal Personen: 2 personen
Ingredienten: 2 pangafilets, 8 kerstomaatjes, 0,5 bol mozzarella, olijfolie, zwarte peper, wat (gedroogde) rozemarijn, 350 gram voorgekookte aardappelschijfjes, verse basilicumblaadjes, een beetje citroensap, zeezout, wat (gedroogde) tijm, geraspte kaas
Oven voorverwarmen op 200 graden C. Een ovenschaal invetten en de aardappels erover verdelen. Strooi er wat zout en peper op en sprenkel wat olijfolie overheen. Zet in de oven voor circa 10 a 15 minuten (niet te gaar laten worden) Ondertussen de kerstomaatjes halveren en de mozzarella in plakjes snijden. De visfilets met zout en peper bestrooien en met een beetje citroensap bestrijken. Haal de ovenschaal uit de oven en schakel de oven naar 180 graden C. Leg de visfilets op de aardappels. Strooi de andere kruiden erover. Verdeel de plakjes mozzarella en de kerstomaatjes in de schaal en leg hier en daar een paar basilicumblaadjes weg. Besprenkel het geheel met olijfolie. Nog wat geraspte kaas erover en eventueel nog wat olijfolie. Zet de schaal nog circa 15-20 minuten terug in de oven tot de vis gaar is en de kaas een mooie kleur heeft.
Snelle makreelmousse
Bereidingstijd: < 20 min.
Aantal Personen: 8 personen
Ingredienten:
Verwijder de kop, het vel, de graten en de taart van de makreel. Haal alle graatjes eruit en maak het visvlees iets losser, pureer het samen met de roomkaas in een keukenmachine of gebruik een staafmixer. Klop de slagroom lobbig, dus niet stijf! Boen de citroen goed schoon, rasp de helft van de schil er heel fijn af. Spatel dit samen met de slagroom, 2 theelepels citroensap, wat versgemalen peper en zout naar smaak met 1 theelepel mierikswortel door de gepureerde makreel. Serveer met heel dun gesneden geroosterd brood of kant en klaar gekochte bruschetta.
Rijk gevulde Paella
Bereidingstijd: Voorbereiding: 15 minuten | Bereiding: 30 minuten
Aantal Personen: 4 porties
Ingredienten: 1L visbouillon,1ui, snuf saffraan, 3 eetl.olijfolie, 2 tenen knoflook,1 rode paprika, 450 g paellarijst, 1 1/2 dl witte wijn, 350 g stevige witvis, 225 g grote rauwe garnalen gepeld, 125g pijlinktvis, 150 g groene asperges, 2 grote tomaten, 12 ontpitte zwarte olijven, 2 eetl. peterselie,1 eetl. citroensap, 400 g artisjokken uit blik.
1.De bouillon in een grote pan schenken, ui en saffraan toevoegen en aan de kook brengen. Het vuur laag zetten en de bouillon afgedekt 10 minuten laten trekken. Boven een grote maatbeker zeven.
2.Verhit de olijfolie in een (paella)pan en fruit hierin knoflook en paprika 2-3 minuten op matig vuur. Rijst toevoegen en deze regelmatig omscheppend 5 minuten fruiten tot de korrels doorschijnend zijn.
3.De wijn erbij schenken en roeren tot deze bijna verdampt is. Schenk ong. 5 dl bouillon in de pan en wacht tot deze door de rijst is geabsorbeerd. Nog 5 dl bouillon toevoegen.
4.Voeg de overige ingrediënten plus de resterende bouillon toe. Laat alles onder af en toe roeren nog 10 minuten zachtjes pruttelen tot rijst en groenten beetgaar zijn en de vis gaar en ondoorschijnend is geworden. Voeg zo nodig nog wat bouillon of heet water toe.
5.Voeg zout en peper naar smaak toe. Serveer de paella in de paellapan, of doe hem over in een schaal. Garneer met partjes citroen en wat peterselie.
Tagliatelle met mosselen, basilicum en pijnboompitten
Bereidingstijd: 20-30 minuten
Aantal Personen: 4 personen
Ingredienten:
Kook de tagliatelle in ruim kokend water met een snufje zout gaar (kooktijd 10-15 minuten, volgens de aanwijzingen op de verpakking) en giet deze af. Rooster ondertussen de pijnboompitten in een droge koekenpan goudbruin en laat ze daarna afkoelen. Pel en snipper de ui. Bak de spekblokjes in een droge koekenpan met anti-aanbaklaag zachtjes uit. Voeg de gesnipperde ui toe en bak het geheel nog 3 minuten op een laag vuur. Voeg de crème fraîche en ½ bouillontablet aan het spek-uimengsel toe, breng het geheel aan de kook en laat de saus op een hoog vuur 3 minuten koken, zo nu en dan roeren. Voeg een mespunt cayennepeper, de worcestersaus, de kaas, de basilicum en de mosselen toe. Even roeren en de saus direct met de gekookte tagliatelle mengen.
Lekker met gestoofde venkel of bleekselderij.Gegrilde tonijn met basilicumboter en courgette
Bereidingstijd: 20 - 30 minuten
Aantal Personen: 2 personen
Ingredienten:
Laat de moten tonijn op kamertemperatuur komen. Smelt een klontje boter in een steelpan. Pers de teen knoflook erboven uit en voeg de basilicum toe. Laat dit mengsel afkoelen en roer de rest van de boter met de balsamicoazijn erdoor. Schep het botermengsel op een stuk aluminiumfolie en rol het op tot een worstje. Laat de boter in de koelkast in 1 uur opstijven. Snijd de courgette in kleine blokjes en de olijven in vieren. Snijd de basilicumboter in plakjes van ongeveer 1 cm. Smelt 1 plakje van deze boter in een pan en schep de courgetteblokjes en olijven erdoor. Voeg zout en peper toe en smoor de courgette afgedekt in 8-10 minuten heel zachtjes gaar. Verwarm de grill voor op de hoogste stand. Bestrijk de moten tonijn aan beide kanten met 1 plakje basilicumboter en leg ze op aluminiumfolie op het rooster, schuif het rooster vlak onder het hete element en grill de moten tonijn in 5-7 minuten mooi bruin, van binnen zijn ze dan nog net roze. Keer de moten halverwege. Schep de gesmoorde courgette op twee warme borden. Leg de tonijn erop en leg op elke mooi 2 plakjes basilicumboter.
Lekker met pasta.